banner

Με απόλυτη επτυχία συνεχίζουμε το πρόγραμμα ενδοσκοπικής χειρουργικής με το σύνολο των επιδιορθώσεων μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας να γίνονται πλήρως ενδοσκοπικά (η πλέον συχνή επέμβαση που πραγματοποιούμε, με κατά μέσο όρο 10 έως 20 επιδιορθώσεις μιτροειδούς το μήνα).

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και τις αντικαταστάσεις μιτροειδούς βαλβίδας (για ρευματική νόσο) αλλά και σπανιότερες παθήσεις όπως μεσοκολπικές επικοινωνίες, καλοήθεις όγκους καρδιάς και παθήσεις του περικαρδίου,

Η μέθοδος πλεονεκτεί σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο σε πολλά σημεία όπως στην γρήγορη κινητοποίηση και ανάρρωσητου ασθενούς, στην σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, καθώς και στο εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και την συνήθη τους δραστηριότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (δύο έως τρεις εβδομάδες αντί για δύο με τρεις μήνες).

Ενας από τους σημαντικότερους σύγχρονους στόχους της χειρουργικής γενικότερα και ειδικότερα της καρδιοχειρουργικής αποτελεί η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Πράγματι αν μπορούμε να πετύχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα στην θεραπεία της υποκείμενης νόσου με ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να το επιχειρήσουμε μια και το ελάχιστα επεμβατικό συνοδεύεται με σημαντικά πλεονεκτήματα όπως σημαντικά λιγότερος πόνος τομής, συντομότερη κινητοποίηση του ασθενή, μικρότερος χρόνος παραμονής στην εντατική, στονοσοκομείο όπως και μικρότερος χρόνος αποθεραπείας.

Επίσης η ικανοποίηση του ασθενή είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την κλασική επέμβαση η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται δια μέσου της μέσης στερνοτομής.

Ο πατέρας της επιδιόρθωσης της μιτροειδούς Alain Carpientier περιέγραψε το 1996 την πρώτη υποβοηθούμενη από θωρακοσκόπηση επιδιόρθωση μιτροειδούς μέσω μίνι θωρακοτομής. ´Εκτοτε η επέμβαση τελειοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοποριακή δουλειά χειρουργών όπως ο Hugo Vanermen από το Aalst και ο Mohr από τη Λειψία.

Σήμερα η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς - minimally invasive mitral surgery (MIMS) πραγματοποιείται δια μέσου μίας υπομαστικής τομής τεσσάρων εκατοστών δεξιά και εξωσωματικής κυκλοφορίας από τα μηριαία αγγεία.

Το ενδοσκόπιο (3D) εισέρχεται από μία ξεχωριστή τομή 10mm και η κλάμπα αποκλεισμού της αορτής από μία άλλη 5mm. Το σύνολο της επέμβασης πραγματοποιείται βλέποντας την τρισδιάστατη εικόνα στην οθόνη υψηλής ανάλυσης με τη χρήση ειδικών (μακριών) εργαλείων, ειδικά σχεδιασμένων για αυτήν την επέμβαση.

Οι τεχνικές επιδιόρθωσης της βαλβίδας είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο ανοιχτό χειρουργείο.

Ενδείξεις της MIMS αποτελούν όλες οι επεμβάσεις επιδιόρθωσης και αντικατάστασης της βαλβίδας και αντενδείξεις οι συμφύσεις λόγω προηγηθέντων επεμβάσεων στο δεξιό θώρακα ή καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, βαριά περιφερική αγγειοπάθεια στις λαγόνιες αρτηρίες μη επιτρέπουσα την είσοδο στην εξωσωματική κυκλοφορία όπως επίσης και συγγενείς διαμαρτίες του θωρακικού τοίχωματος όπως το pectus excavatum.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης μπορούν να χωριστούν στα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία, όπως είναι η επιβίωση και η αποφυγή υποτροπής της νόσου στη διάρκεια της μακροχρόνιας ( πενταετούς και δεκαετούς) παρακολούθησης που δεν διαφέρουν από τα ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα της κλασικής ανοιχτής επέμβασης, και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής, μεταγγίσεις, παραμονή σε εντατική και νοσοκομείο, ικανοποίηση του ασθενούς για την τομή και χρόνος για την επιστροφή στην εργασία, όπου η ενδοσκοπική τεχνική υπερτερεί.

Τέλος πιστεύουμε ότι οι ενδοσκοπικές τεχνικές θα συνεχίζουν να βελτιώνονται ραγδαία με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι (και θα παραμείνουν) καλύτερα από οποιαδήποτε ενδοαγγειακή τεχνική, λόγω της εικόνας υψηλής ευκρίνειας όλων των στοιχείων του βαλβιδικού μηχανισμού και του πλήθους των τεχνικών επιδιόρθωσης που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση.