banner

Επιστροφή στη φυσιολογική ζωή

Μία εβδομάδα περίπου μετά το χειρουργείο είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στο σπίτι και να αναλάβετε σταδιακά τις δραστηριότητές σας.
Είναι πολύ συνηθισμένο αμέσως μετά το χειρουργείο και για τον πρώτο κυρίως μήνα, η διάθεσή σας να είναι πεσμένη, να είστε ευσυγκίνητοι και να βρίσκεστε σε υπερένταση. Μερικοί ασθενείς βιώνουν ένα γενικευμένο άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.
Αδικαιολόγητη λύπη, ευσυγκίνητη διάθεση, μειωμένη όρεξη, πολύ πρωινό ξύπνημα, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που σας ενδιέφεραν πριν, δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα τα οποία βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς στην αρχή της μετεγχειρητικής περιόδου. 
Η κατάθλιψη και το άγχος τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο είναι φυσιολογικά, θεωρείστε τα σαν μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό ασθενών εξακολουθεί να τα βιώνει και μετά το στάδιο της ανάρρωσης. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Οταν η ψυχική υγεία δεν είναι ικανοποιητική, κάθε άλλη προσπάθεια για διατήρηση καλής υγείας, όπως η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση δεν είναι εφικτή.
Η άσκηση είναι πολυδιάστατη και θα πρέται να περιλαμβάνει την ψυχική, πνευματική, εργασιακή και την σωματική. Ο Ιπποκράτης και οι εξαίρετες Ιατρο-Φιλοσοφικές Σχολές στα παράλια της Ιωνίας, τόνιζαν πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια την σημασία της πρόληψης, την επίδραση του περιβάλλοντος και το αλληλένδετο ψυχικής και σωματικής υγείας.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν το έχετε ανάγκη αλλά μην ενδώσετε στον υπερπροστατευτισμό κάποιων συγγενών που θέλουν να σας κρατήσουν έξω από κάθε δραστηριότητα.
Μπορείτε να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας ενασχολήσεις (κηπουρική, περιπάτους, κολύμπι κλπ.) σταδιακά.Θα σας τονώσει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά είναι και ένας ευχάριστος τρόπος σωματικής άσκησης.  
Εάν κάνατε κάποιο σπορ πριν το χειρουργείο, (ποδόσφαιρο, μπασκετ, σκι, γκολφ κλπ), συζητείστε με τον γιατρό σας πως μπορείτε να συνεχίσετε.
Η αεροβική άσκηση, (γρήγορο βάδισμα, ποδήλατο, κολύμπι) είναι η ιδανική μορφή άσκησης για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για να είναι επωφελής πρέπει να γίνεται τακτικά, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα και να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά την φορά. Η γυμναστική με βάρη δυναμώνει μεν τους μύες και την αντοχή αλλά δεν βοηθά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αν εισάγετε την καθημερινή αθλητική δραστηριότητα τώρα στην ζωή σας, μπορείτε να αρχίσετε με το βάδισμα, την πρώτη κιόλας εβδομάδα στο σπίτι, εφ’ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολλή ζέστη ή κρύο). 
Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή, περίπου 500 ημερησίως, και σταδιακά θα φθάσετε να βαδίζετε για μία ώρα περίπου 4-6 χιλιόμετρα. 
Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ποδήλατο (στατικό ή μη) και φυσικά κολύμπι.
Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση βελτιώνει τον μυικό τόνο και σας δυναμώνει μετά το χειρουργείο. Πρέπει όμως να γίνεται συστηματικά και να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες:

  • Να κάνετε προθέρμανση πριν τις ασκήσεις.
  • Να γυμνάζεστε μόνο όταν είστε ξεκούραστος-η.
  • Να κάνετε υπομονή, γιατί χρειάζεται χρόνος για να επανακτήσετε την δύναμή σας.
  • Βαδίστε χαλαρά για τρία έως πέντε λεπτά μετά την άσκηση για να ηρεμήσετε.

Σταματήστε αμέσως την άσκηση εάν έχετε συμπτώματα στηθάγχης, ανυπόφορης κούρασης ή δύσπνοιας.
Μη σηκώνετε περισσότερα από 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο, αλλά και αργότερα να αποφεύγετε τις υπερβολές. 
Θυμηθείτε ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο πολλοί ασθενείς νιώθουν συναισθηματικά ευαίσθητοι, με έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις (ευσυγκίνητοι, οξύθυμοι, κλπ).
Αλλοτε μπορεί να αισθάνεσθε εξαντλημένοι ίσως από έλλειψη ύπνου, την λήψη φαρμάκων ή και από την ίδια την εγχείρηση. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. 
Χρειάζεστε μόνο υπομονή και την ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη των αγαπημένων σας προσώπων. Εαν παρ’ολα αυτά, μετά το τέλος της φάσης της ανάρρωσης, (4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο) τα συμπτώματα εξακολουθούν, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Μπορείτε να αναλάβετε σταδιακά τις σεξουαλικές σας δραστηριότητες δύο με τρείς εβδομάδες μετά την έξοδό σας από την κλινική. Εάν αισθάνεσθε κούραση και ένταση, περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας. Οταν θα ανακτήσετε την υγεία και την αυτοπεποίθησή σας, τότε θα μπορέσετε να απολαύσετε την σεξουαλική σας ζωή όπως και πριν.
Ορισμένα αντισυλληπτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται από καρδιοπαθείς. Για όλα αυτά τα θέματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν φύγετε από το νοσοκομείο.
Μπάνιο στο σπίτι μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την έξοδό σας από την κλινική, με χλιαρό νερό χωρίς να τρίβετε τις τομές.
Μπάνιο στην θάλασσα μπορείτε να κάνετε μετά από 40 ημέρες, αποφεύγοντας την ηλιοθεραπεία στις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.
Μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο μετά την πάροδο τεσσάρων έως έξι εβδομάδων από την έξοδό σας από την κλινική.
Επιτρέπεται ένας καφές (ελαφρύς) ημερησίως καθώς και 1-2 μονάδες αλκοόλ (κατά προτίμηση κόκκινο κρασί).
 
Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, στενεύει τα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση (υπέρταση), προκαλεί σπασμό στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες. Το κάπνισμα είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στην καρδιά σας.
Για ένα μήνα περίπου θα φοράτε τις ειδικές κάλτσες στο χειρουργημένο πόδι (ή πόδια) όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε. Αυτές οι κάλτσες βοηθούν την ροή του αίματος και μειώνουν το πρήξιμο στα πόδια. Καλό είναι να ξεκουράζετε τα πόδια σας στην ανάρροπη θέση.
Επίσης τον πρώτο μήνα θα φοράτε και την ειδική ζώνη για τον θώρακα.
Θα πρέπει να συνεχίσετε να φουσκώνετε μπαλόνια για 15-20 ημέρες ακόμη (30-40 φορές την ημέρα).
Η επιστροφή στην εργασία σας αποφασίζεται συνήθως στην επίσκεψη μετά την τέταρτη μετεγχειρητική εβδομάδα. Η απόφαση βασίζεται στο είδος της εργασίας σας, τις απαιτήσεις, την φυσική σας κατάσταση κλπ. Η αδράνεια και η απραξία δε συνοδεύονται από μακροημέρευση και υγεία. 
Για είκοσι περίπου μέρες μετά την έξοδό σας από την κλινική, να μετράτε την αρτηριακή πίεση και την θερμοκρασία, κυρίως το απόγευμα, για προληπτικούς κυρίως λόγους.