banner

Νοσηλεία στον θάλαμο

Από την Μ.Ε.Θ. θα μεταφερθείτε στον θάλαμο όπου θα παραμείνετε για τις επόμενες πέντε ημέρες περίπου.
Η περίοδος ανάρρωσης είναι περίπου έξι με οκτώ εβδομάδες, αν και ο κάθε ασθενής ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς. Θυμηθείτε πως είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι όλο αυτό το διάστημα, αρκεί να μην υπερβάλετε.
Μερικές επιπλοκές είναι συχνές μετά από χειρουργείο καρδιάς, όπως: 
θωρακικός πόνος, ταχυπαλμίες, περικαρδίτιδα, δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, βραχνάδα, απότομες αλλαγές στην διάθεση καθώς και επιμολύνσεις.
Οι θωρακικοί πόνοι είναι συχνοί και αναμενόμενοι. Οι ιστοί έχουν ταλαιπωρηθεί και σκαφτεί για να παρθούν τα μοσχεύματα. Πιθανώς να έχετε μυικούς πόνους στο λαιμό, στούς ώμους ή στην πλάτη. 
Πρέπει να παίρνετε κανονικά τα παυσίπονα που σας σύστησε ο γιατρός για να μπορείτε να αναπνέετε βαθιά και να βήχετε πιο αποτελεσματικά, να μπορείτε να κινείστε πιο άνετα και να κοιμάστε καλύτερα.
Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις τομές σας και να αναφέρετε στον γιατρό κάθε σημάδι μόλυνσης που πιθανόν εντοπίσετε, όπως ερυθρότητα και πύον. Χρειάζονται περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως το στέρνο (το ίδιο διάστημα απαιτείται για να επουλωθεί ένα σπασμένο πόδι ή χέρι). Η σωστή στάση του σώματος, όπως επίσης και η σωστή αναπνοή συντελούν στην γρήγορη επούλωση της τομής. (Η θέση του κρεβατιού πρέπει να είναι ορθή γωνία κατά την διάρκεια της ημέρας). 
Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις με τους μύες του λαιμού και του στέρνου. Επίσης όταν βήχετε ή φταρνίζεστε καλό είναι να συγκρατείτε τον θώρακα σας με τα δυό χέρια για να περιορίσετε τον πόνο.
Πολύ συχνά εμφανίζονται αρρυθμίες, (συνήθως κολπική μαρμαρυγή), οι οποίες αντιμετωπίζονται εύκολα.
Η περικαρδίτιδα είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή. Η φλεγμονή του περικάρδιου συμβαίνει όταν ο υμένας που καλύπτει την καρδιά ερεθιστεί λόγω χειρουργείου.Προκαλεί πόνο στο στήθος που γίνεται πιο έντονος στην βαθιά αναπνοή και όταν είστε ξαπλωμένοι και ηπιότερος όταν κάθεστε. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυρετό. Η περικαρδίτιδα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή πολύ αποτελεσματικά.
Αλλαγές στην διάθεση εμφανίζονται συχνά μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς. Τα συναισθήματά σας ποικίλουν από μέρα σε μέρα. Μπορεί να νιώθετε ευσυγκίνητος, ευέξαπτος, ή ακόμη και θυμό ή κατάθλιψη. Ολα αυτά θα περάσουν μέχρι το τέλος της φάσης της ανάρρωσης, 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, διαφορετικά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μερικοί ασθενείς έχουν κάποια δυσκολία στην κατάποση. Ο οισοφάγος μπορεί να έχει ερεθιστεί λόγω χειρουργείου, αλλά επανέρχεται πλήρως προτού ακόμη φύγετε από το νοσοκομείο.
Γιά ένα μήνα περίπου ίσως να αισθάνεσθε αδύναμοι και να μην έχετε όρεξη. Προσπαθείστε να τρέφεστε όπως σας έχει υποδειχθεί, με περισσότερες πρωτεϊνες και σίδηρο για γρήγορη ανάρρωση. 
Ενα άλλο συχνό μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα που οφείλεται είτε στην μειωμένη δραστηριότητα, είτε στην μικρή σχετικά κατανάλωση τροφής ή ακόμη μπορεί να προκληθεί και από ορισμένα φάρμακα.
Ο αναπνευστικός σωλήνας μπορεί να ερεθίσει τις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα να εμφανιστεί βραχνάδα η οποία θα υποχωρήσει καθώς θα υποχωρεί και η φλεγμονή στις φωνητικές χορδές.
Επειδή είμαστε πιό ευάλωτοι στις ασθένειες όταν αναρρωνύουμε μετά από κάποια εγχείρηση, πρέπει να μην έρχεστε σε επαφή με ασθενείς που μπορούν να σας μεταδώσουν κάποιο νόσημα, όπως κρυολόγημα, γρίπη, κλπ. Καλό είναι οι επισκέψεις να είναι σύντομες και αραιές για την δική σας προστασία και ξεκούραση.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε στο νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος ο,τιδήποτε αισθάνεσθε μετεγχειρητικά (πόνο, ζάλη, μούδιασμα στα άκρα, πονοκέφαλο, λόξυγγα, κλπ.).
Επίσης θα πρέπει να συνεργάζεσθε με το προσωπικό της κλινικής, (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, κλπ.), και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες τους προς όφελός σας. 
Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τις αναπνευστικές ασκήσεις που σας σύστησε ο φυσιοθεραπευτής, όσο συχνά και με τον τρόπο που σας προτείνει. (Είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθείτε να φουσκώνετε μπαλόνι, να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να βήχετε δυνατά, στηρίζοντας την τομή).
Θα πρέπει να φοράτε τις κάλτσες συνεχώς και να τις βγάζετε μόνο για όσο χρόνο σας έχει υποδειχθεί.
Οχι στην ακινησία. Δραστηριοποιηθείτε σταδιακά και σταθερά, (βάδισμα), όπως ακριβώς σας προτείνει ο φυσιοθεραπευτής σας.
Κρατείστε στο ελάχιστο τις επισκέψεις. Δεν ωφελούν ιδιαιτέρως σε αυτό το στάδιο της ανάρρωσής σας και μπορεί να αποδειχθούν και επισφαλείς για την ευαίσθητη υγεία σας.  
Χρειάζεται να ανανήψετε και ψυχολογικά μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς. Συνήθως οι αρχικές αντιδράσεις είναι άρνηση και άγχος που εναλλάσσονται διαρκώς. Είναι δύσκολο να παραδεχθεί κανείς ότι του συνέβη κάτι τέτοιο και συνήθως αισθήματα ανασφάλειας και φόβου ή ακόμη και κατάθλιψης μπορεί να σας ταλαιπωρούν για ένα διάστημα. Η ιδέα του θανάτου σίγουρα σας απασχολεί. Μην φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να μιλήσετε για τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και σιγά – σιγά να αποδεχθείτε την κατάστασή σας.
Καθώς θα προχωράει η ανάρρωσή σας και θα επανακτάτε την ανεξαρτησία σας θα ξαναβρείτε και την αυτοπεποίθησή σας.
Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες, και δεν είναι πάντα εύκολο. Δώστε χρόνο και στα μέλη της οικογένειάς σας να συνέλθουν από το αρχικό σοκ και τα αισθήματα ανασφάλειας ίσως και ενοχής που τους διακατέχουν.