Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Εμβολιασμοί

Εμβολιασμοί

Εμβολιασμοί

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παίρνοντας υπόψιν της τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα συνιστά τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας για τον COVID-19.

Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν ισχυρή ένδειξη εμβολιασμού τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τον ιό της γρίπης.

Δεν συνιστάται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής κατά την ημέρα του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή (βαρφαρίνη), είναι θεμιτό να έχουν ελέγξει το INR να είναι κάτω από τα ανώτερα θεραπευτικά επίπεδα στον τελευταίο τους έλεγχο. Μετά την έγχυση ο εμβολιαζόμενος να ασκήσει πίεση στο σημείο του τσιμπήματος για δυο λεπτά.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν νεότερα αντιπηκτικά μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο πριν τη λήψη της επόμενης δόσης του φαρμάκου τους.

Σε ασθενείς με αιμορραγική διάθεση ο εμβολιασμός να γίνεται αμέσως μετά τη χορήγηση της ανάλογης θεραπείας.

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης πρόσφατες μελέτες από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ δημοσιευμένες στο περιοδικό Journal of American Medical Association, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμμάτων ήταν σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Το ιδιαίτερα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο προστατεύεται ισχυρά με τον εμβολιασμό και απομακρύνεται η πιθανότητα επιπλοκών και νοσηλείας λόγω γρίπης.

 

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr