Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Κάπνισμα

Κάπνισμα

Κάπνισμα

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή και σε μικρότερο βαθμό και του παθητικού καπνιστή!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα στις χρόνιες ασθένειες και θεωρεί τον καπνιστή ασθενή που έχει ανάγκη από συχνή ιατρική παρέμβαση. Αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης μεν αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην Ελλάδα πεθαίνουν ετησίως πάνω από 19.000 καπνιστές.

Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων όπως:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα μυοκαρδίου)
  • Καρκίνος (πνεύμονα, λάρυγγα, κλπ)
  • Αγγειακές παθήσεις (εγκεφαλικά)

Τα συστατικά του τσιγάρου καθώς καίγονται παράγουν ανόργανες και οργανικές ουσίες τοξικές για τον οργανισμό οι οποίες ευθύνονται για καρκινογενέσεις και καρδιοπάθειες. Ο σπασμός που προκαλείται στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλούν εμφράγματα του μυοκαρδίου.

ΟΙ δραματικές συνέπειες αυτής της επισφαλούς συνήθειας αφορούν όχι μόνο στον ίδιο τον καπνιστή αλλά δυστυχώς και στους παθητικούς καπνιστές.

Δεν υπάρχουν λιγότερο βλαβερά για την υγεία τσιγάρα!

Το κάπνισμα υπονομεύει ακόμη και την ανάνηψη του ασθενούς μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση καθώς επιδρά επιβαρυντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν και συνήθως παραμένουν περισσότερες ημέρες για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το κάπνισμα επίσης αλληλεπιδρά και μειώνει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται ευρέως για νοσήματα όπως η στηθάγχη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλα.

(ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, Κάπνισμα και Δημόσια Υγεία, eody.gov.gr)

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr