Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Οδηγίες για τον ασθενή μετά από χειρουργείο καρδιάς - Αποκατάσταση

Οδηγίες για τον ασθενή μετά από χειρουργείο καρδιάς - Αποκατάσταση

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς η επιστροφή στην φυσιολογική ζωή μας περνά από μικρά αλλά απαραίτητα στάδια. Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, με τις δικές του εφεδρείες ανάρρωσης, ανάλογα με την βιολογική του ηλικία, επίπεδο υγείας ή νοσηρότητας, το είδος του χειρουργείου κλπ.

Αναλόγως του χειρουργείου που είχατε, με κλασική στερνοτομή, ελάχιστα επεμβατικό  ή ενδοσκοπικό επηρεάζεται και ο χρόνος επούλωσης της τομής. 

Αν έχετε υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ή ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επέμβαση, οι τομές είναι σημαντικά μικρότερες και η ανάρρωση ταχύτερη.

Σε σχέση με τις κλασσικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, η ενδοσκοπική επέμβαση διενεργείται με σημαντικά μικρότερες τομές, χωρίς ουλές, μικρότερο τραύμα άρα και λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης και συντομότερη νοσηλεία.

Αποκατάσταση

  • Για την επούλωση της στερνοτομής θα χρειαστούν περίπου 4-6 εβδομάδες.
  • Συνιστάται η χρήση ζώνης θώρακος μέχρι την επανεξέταση.
  • Προτείνεται οι γυναίκες με στερνοτομή να φορούν έναν άνετο υποστηρικτικό στηθόδεσμο (χωρίς μεταλλική μπανέλα που μπορεί να πιέζει την τομή).
  • Συνιστάται η υποστήριξη του θώρακα με τα δύο χέρια ή ένα μαλακό μαξιλάρι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
  • Εάν έχετε μέση στερνοτομή , η άρση βαρών (πχ ψώνια, αποσκευές, μικρά παιδιά > 5 κιλά) θα πρέπει να αποφεύγεται τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr