Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Προσωπική υγιεινή – Περιποίηση χειρουργικού τραύματος

Προσωπική υγιεινή – Περιποίηση χειρουργικού τραύματος

Προσωπική υγιεινή – Περιποίηση χειρουργικού τραύματος

  • Εφόσον η επούλωση του τραύματος είναι ομαλή,  και έχουν αφαιρεθεί όλες οι γάζες και τα επιθέματα μπορείτε να πλυθείτε με την χρήση χλιαρού ντούς αλλά όχι να μπείτε σε μπανιέρα γεμάτη με νερό. Αποφύγετε την χρήση σαπουνιού ή άλλων προϊόντων περιποίησης απευθείας πάνω  στην πληγή. Ταμπονάρετε την θέση της πληγής απαλά με μία καθαρή πετσέτα. Μπορείτε εναλλακτικά, να καλύψετε την πληγή με έναν αδιάβροχο επίθεμα.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου, η πληγή μπορεί να επιμολυνθεί, και να χρειασθεί αντιμετώπιση με φάρμακα. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν η πληγή γίνει ευαίσθητη, ερυθρή, οιδηματώδης, εμφανίζει υγρό, πύον ή αίμα, αποκτήσει δυσάρεστη οσμή ή αν εμφανίσετε επίμονο πυρετό.
  • Σε περίπτωση ενδοσκοπικού χειρουργείου δεν θα  έχουν αφαιρεθεί όλα τα ράμματα κατά την ημέρα του εξιτηρίου, οπότε και η αφαίρεσή τους θα προγραμματισθεί να γίνει συνήθως εντός μίας εβδομάδας. Μέχρι να γίνει αυτό, θα χρειασθεί να κάνετε αλλαγές στο σπίτι, κάθε 2η ημέρα με διάλυμα Betadine και κάλυψη με καθαρή γάζα.

Φροντίδα χειρουργικού ποδιού

Εάν το χειρουργείο σας αφορούσε σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (By-pass) είναι πιθανό να έχουν αφαιρεθεί φλέβες από τα πόδια σας, ώστε να χρησιμοποιήθηκαν ως μοσχεύματα. Η κυκλοφορία του αίματος του ποδιού θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοσθεί, και είναι πιθανόν να εμφανιστεί οίδημα στα πόδια ειδικά στα σφυρά και το άκρο πόδι. Αυτό είναι αναμενόμενο και θα βελτιωθεί σταδιακά. Καλό είναι να ξεκουράζετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση και να φοράτε τις ειδικές κάλτσες όλη μέρα ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε.

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr