Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Φυσική άσκηση

Φυσική άσκηση

Φυσική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή μας για τούτο και απαραίτητη στη διατήρηση της καλής υγείας. Φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν το έχετε ανάγκη, το σώμα μας γνωρίζει τι χρειάζεται, αλλά μην ενδώσετε ούτε στον υπερπροστατευτισμό των αγαπημένων σας ούτε στους φόβους σας ή την ανασφάλεια σας. Σταδιακά και σταθερά θα ανακτήσετε τη φυσιολογική σας ζωή, για αυτό εξ άλλου υποβληθήκατε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

  • Κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο ήδη θα μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας (να ντύνεστε, να πλένεστε και να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ενός ορόφου, εφόσον μπορούσατε να το κάνετε αυτό και πριν το χειρουργείο).
  • Ακολουθείστε το πρόγραμμα άσκησης που σας προτάθηκε από την ομάδα φυσικοθεραπείας κατά την παραμονή σας στο νοσοκομείο.
  • Συνιστάται την πρώτη εβδομάδα μετά το εξιτήριο παραμονή στο σπίτι, αλλά με συχνή κινητοποίηση και συνέχιση της αναπνευστικής φυσιοθεραπείας με το three-flow.
  • Μετά την πρώτη εβδομάδα περπατάτε σε ρυθμό βόλτας για 15 λεπτά έως μισή ώρα με σταδιακή αύξηση του ρυθμού και της απόστασης. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυλιόμενο τάπητα ή στατικό ποδήλατο, σε αργό ρυθμό.

Συνιστάται σταδιακή επάνοδος σε δραστηριότητες

Μπορείτε να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας ενασχολήσεις (κηπουρική, περιπάτους, κολύμπι κλπ) σταδιακά. Θα σας τονώσει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά είναι και ένας ευχάριστος τρόπος σωματικής άσκησης.

Εάν κάνατε κάποιο σπορ πριν το χειρουργείο, (ποδόσφαιρο, μπάσκετ,τέννις, κολύμπι, σκι κλπ) συζητείστε με τον θεράποντα γιατρό σας πως και πότε μπορείτε να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε.

 Συχνά πρώην ασθενείς μας, αθλητές των πιο απαιτητικών σπορ (αναρρίχηση, ποδόσφαιρο κλπ) μας στέλνουν φωτογραφίες τους σε πλήρη δράση, λίγους μήνες μετά το χειρουργείο!

Η άσκηση, αεροβική κυρίως αλλά όχι μόνο, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Για να είναι επωφελής πρέπει να γίνεται τακτικά, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα και να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά την φορά.

Αν εισάγετε την καθημερινή αθλητική δραστηριότητα τώρα για πρώτη φορά στη ζωή σας, θα μπορούσατε να αρχίσετε με βάδισμα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά το εξιτήριο σας, εφ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολλή ζέστη ή πολύ κρύο). Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή, περίπου 500 ημερησίως και σταδιακά θα φθάσετε να βαδίζετε για μία ώρα περίπου 4 με 6 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ποδήλατο, στατικό ή μη και φυσικά κολύμπι. Οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης είναι επίσης πολύ χρήσιμες καθόσον βοηθούν στην απόκτηση ή διατήρηση της ισορροπίας αποφεύγοντας έτσι πιθανά ατυχήματα και βελτιώνοντας την κινητικότητα σας.

Η άσκηση βελτιώνει τον μυικό τόνο και σας δυναμώνει μετά το χειρουργείο.

Πρέπει όμως να γίνεται συστηματικά και να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες:

  • Να κάνετε προθέρμανση πριν την άσκηση
  • Να γυμνάζεστε μόνο όταν είστε ξεκούραστος/η
  • Βαδίστε χαλαρά για τρία έως πέντε λεπτά μετά την άσκηση για να ηρεμήσετε
  • Να κάνετε υπομονή, γιατί χρειάζεται χρόνος για να επανακτήσετε την δύναμή σας
  • Σταματήστε αμέσως την άσκηση εάν έχετε συμπτώματα στηθάγχης, έντονης κούρασης ή δύσπνοια
  • Μη σηκώνετε περισσότερα από 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο και αργότερα αποφεύγετε τις υπερβολές

Προσοχή!

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιου βαθμού μυϊκό πόνο, στο στήθος , τους ώμους ή την  πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παίρνετε κανονικά τα φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός (συνήθως παρακεταμόλη) για να μπορείτε να αναπνέετε βαθιά, να βήχετε πιο αποτελεσματικά και να κινείστε πιο άνετα.

Εάν πονάτε μπορείτε να παίρνετε ένα παυσίπονο μία ώρα πριν την σωματική άσκηση. Αυτό θα βοηθήσει να είστε πιο δραστήριοι και θα επιταχύνει την ανάρρωση.

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr