Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Ψυχική Υγεία και χειρουργείο καρδιάς

Ψυχική Υγεία και χειρουργείο καρδιάς

Ψυχική υγεία και χειρουργείο καρδιάς

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει πλήρως ώστε να επιστρέψετε σταδιακά στις δραστηριότητές σας. Είναι αρκετά συνηθισμένο αμέσως μετά το χειρουργείο και για τον πρώτο κυρίως μήνα, η διάθεσή σας να είναι πεσμένη, να είστε ευσυγκίνητοι ή να βρίσκεστε σε υπερένταση. Μερικοί ασθενείς βιώνουν ένα γενικευμένο άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη. Κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που αγαπούσαν πριν, δυσκολία συγκέντρωσης ή διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά επακόλουθα μιας μεγάλης δοκιμασίας στην οποία υποβλήθηκε το σώμα σας και η ψυχή σας και τα οποία πιθανόν να εμφανιστούν στην αρχή της μετεγχειρητικής περιόδου και τα οποία υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Θεωρείστε τα σαν μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης. Ωστόσο, αν μετά την πάροδο 4-6 εβδομάδων συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Όταν η ψυχική υγεία δεν είναι ικανοποιητική,

 κάθε άλλη προσπάθεια για διατήρηση καλής υγείας, όπως η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση δεν είναι αρκετή.

Η ζωή μας είναι πολυδιάστατη και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ώστε να φροντίζουμε για την πολυπόθητη υγεία μας. Η ψυχική, σωματική, εργασιακή και κοινωνική ζωή μας συνθέτουν και αλληλεπιδρούν στην υγεία μας. Ο Ιπποκράτης και οι εξαίρετες Ιατρο-Φιλοσοφικές Σχολές στα παράλια της Ιωνίας, τόνιζαν πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια την επίδραση του περιβάλλοντος και το αλληλένδετο ψυχικής και σωματικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείκνυαν και τη σημασία της πρόληψης στο εύ ζην.

Μέτρον άριστον

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr