Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει τις εργασίες του το Κέντρο Εκπαίδευσης 3D Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής, το οποίο λειτουργεί στην Κλινική Άγιος Λουκάς υπό την διεύθυνση του Δρ. Αντωνίου Πίτση. Να σημειώσουμε ότι το κέντρο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που εφαρμόζει 3D (τρισδιάστατη) Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική. Αυτή αφορά στο σύνολο των δομικών καρδιοπαθειών όπως είναι οι παθήσεις μιτροειδούς, αορτικής, τριγλώχινας, μεσοκολπικές επικοινωνίες, αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κλπ.

Ετησίως πραγματοποιεί περί τις 150 με 200 ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και η τάση είναι διαρκώς αυξανόμενη. Η αιτία για την αυξητική τάση είναι τα πολλά πλεονεκτήματα της μεθόδου όπως είναι η γρήγορη κινητοποίηση και αποθεραπεία των ασθενών, η ελάχιστη απώλεια αίματος, σύντομη επιστροφή στην φυσιολογική ζωή και εργασία, απουσία χειρουργικών ουλών αλλά και τα καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της μεγάλης μεγέθυνσης και της στερεοσκοπικής και ενισχυμένης όρασης.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης ξεκίνησε τις εργασίες του τον Ιούλιο του 2019 με την εκπαίδευση τριών Διευθυντών Καρδιοχειρουργικής από την Σερβία. Ακολούθησε η εκπαίδευση καρδιοχειρουργών από την Βουλγαρία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί ημερομηνίες εκπαίδευσης καρδιοχειρουργών από την Κύπρο και τις Η.Π.Α., ενώ στο στάδιο του προγραμματισμού βρίσκονται και εκπαιδεύσεις Ελλήνων, Ισπανών, Γάλλων και Ιταλών καρδιοχειρουργών. Παράλληλα ο κ. Πίτσης πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα ταξίδι στην Νότιο Αφρική όπου και δίδαξε Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική σε καρδιοχειρουργούς της Αφρικανικής ηπείρου.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει διδασκαλία της θεωρίας της Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής με διαλέξεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κλινικής Άγιος Λουκάς, αλλά και παρακολούθηση προγραμματισμένων επεμβάσεων.

Το Κέντρο Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής παράγει επίσης πλήθος δημοσιεύσεων, βίντεο και ανακοινώσεων σε συνέδρια για την 3D Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική (1-3).

Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών μαθημάτων γίνεται σε συνεργασία με τις εταιρείες Abbott και Sofmedica, στις οποίες είναι Consultant ο κ. Πίτσης.

Bibliography

  1. Pitsis A TN, Nikoloudakis N, Kelpis T, Economopoulos V, Keremidis I. Totally Endoscopic Aortic Valve Replacement With a Trifecta GT Bovine Pericardial Valve. doi:10.25373/ctsnet.9587900. CTSNet. 2019.
  2. Pitsis A TN, Nikoloudakis N, et al. Totally Endoscopic Redo Tricuspid Valve Repair.  doi:10.25373/ctsnet.8199260. CTSNet. 2019.
  3. Pitsis A, Nikoloudakis N, Tsotsolis N, Economopoulos V, Kelpis T, I. K, et al. Totally Endoscopic Bileaflet Mitral Valve Repair With Preformed Chordae Loops. [video]. CTSNet, doi:10.25373/ctsnet.7837853.; 2019 [
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής
Share: 
Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr