Δρ. Αντώνιος Πίτσης, PhD, FETCS, FESC

Διευθυντής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς

Αγαπητοί ασθενείς,

Φροντίστε κατά την εισαγωγή σας στην κλινική να έχετε μαζί σας τις ιατρικές εξετάσεις σας, όπως CD στεφανιογραφίας, υπέρηχο καρδιάς, κλπ.

Επίσης θα χρειαστείτε την αστυνομική σας ταυτότητα, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Βιβλιάριο Ασφάλισης ή όποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο ασφαλίσεως προβλέπει η Ασφαλιστική σας Εταιρεία.

Λόγω της πανδημίας κορονοϊού COVID-19, θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ πριν την εισαγωγή σας στην κλινική. 

 

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς η επιστροφή στην φυσιολογική ζωή μας περνά από μικρά αλλά απαραίτητα στάδια. Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, με τις δικές του εφεδρείες ανάρρωσης, ανάλογα με την βιολογική του ηλικία, επίπεδο υγείας ή νοσηρότητας, το είδος του χειρουργείου κλπ.

Αναλόγως του χειρουργείου που είχατε, με κλασική στερνοτομή, ελάχιστα επεμβατικό  ή ενδοσκοπικό επηρεάζεται και ο χρόνος επούλωσης της τομής. 

Αν έχετε υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ή ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επέμβαση, οι τομές είναι σημαντικά μικρότερες και η ανάρρωση ταχύτερη.

Σε σχέση με τις κλασσικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, η ενδοσκοπική επέμβαση διενεργείται με σημαντικά μικρότερες τομές, χωρίς ουλές, μικρότερο τραύμα άρα και λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης και συντομότερη νοσηλεία.

Αποκατάσταση

 • Για την επούλωση της στερνοτομής θα χρειαστούν περίπου 4-6 εβδομάδες.
 • Συνιστάται η χρήση ζώνης θώρακος μέχρι την επανεξέταση.
 • Προτείνεται οι γυναίκες με στερνοτομή να φορούν έναν άνετο υποστηρικτικό στηθόδεσμο (χωρίς μεταλλική μπανέλα που μπορεί να πιέζει την τομή).
 • Συνιστάται η υποστήριξη του θώρακα με τα δύο χέρια ή ένα μαλακό μαξιλάρι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
 • Εάν έχετε μέση στερνοτομή , η άρση βαρών (πχ ψώνια, αποσκευές, μικρά παιδιά > 5 κιλά) θα πρέπει να αποφεύγεται τις πρώτες 6 εβδομάδες.

Φυσική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή μας για τούτο και απαραίτητη στη διατήρηση της καλής υγείας. Φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν το έχετε ανάγκη, το σώμα μας γνωρίζει τι χρειάζεται, αλλά μην ενδώσετε ούτε στον υπερπροστατευτισμό των αγαπημένων σας ούτε στους φόβους σας ή την ανασφάλεια σας. Σταδιακά και σταθερά θα ανακτήσετε τη φυσιολογική σας ζωή, για αυτό εξ άλλου υποβληθήκατε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

 • Κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο ήδη θα μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας (να ντύνεστε, να πλένεστε και να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ενός ορόφου, εφόσον μπορούσατε να το κάνετε αυτό και πριν το χειρουργείο).
 • Ακολουθείστε το πρόγραμμα άσκησης που σας προτάθηκε από την ομάδα φυσικοθεραπείας κατά την παραμονή σας στο νοσοκομείο.
 • Συνιστάται την πρώτη εβδομάδα μετά το εξιτήριο παραμονή στο σπίτι, αλλά με συχνή κινητοποίηση και συνέχιση της αναπνευστικής φυσιοθεραπείας με το three-flow.
 • Μετά την πρώτη εβδομάδα περπατάτε σε ρυθμό βόλτας για 15 λεπτά έως μισή ώρα με σταδιακή αύξηση του ρυθμού και της απόστασης. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυλιόμενο τάπητα ή στατικό ποδήλατο, σε αργό ρυθμό.

Συνιστάται σταδιακή επάνοδος σε δραστηριότητες

Μπορείτε να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας ενασχολήσεις (κηπουρική, περιπάτους, κολύμπι κλπ) σταδιακά. Θα σας τονώσει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά είναι και ένας ευχάριστος τρόπος σωματικής άσκησης.

Εάν κάνατε κάποιο σπορ πριν το χειρουργείο, (ποδόσφαιρο, μπάσκετ,τέννις, κολύμπι, σκι κλπ) συζητείστε με τον θεράποντα γιατρό σας πως και πότε μπορείτε να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε.

 Συχνά πρώην ασθενείς μας, αθλητές των πιο απαιτητικών σπορ (αναρρίχηση, ποδόσφαιρο κλπ) μας στέλνουν φωτογραφίες τους σε πλήρη δράση, λίγους μήνες μετά το χειρουργείο!

Η άσκηση, αεροβική κυρίως αλλά όχι μόνο, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Για να είναι επωφελής πρέπει να γίνεται τακτικά, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα και να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά την φορά.

Αν εισάγετε την καθημερινή αθλητική δραστηριότητα τώρα για πρώτη φορά στη ζωή σας, θα μπορούσατε να αρχίσετε με βάδισμα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά το εξιτήριο σας, εφ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι πολλή ζέστη ή πολύ κρύο). Ξεκινάτε με λίγα μέτρα στην αρχή, περίπου 500 ημερησίως και σταδιακά θα φθάσετε να βαδίζετε για μία ώρα περίπου 4 με 6 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ποδήλατο, στατικό ή μη και φυσικά κολύμπι. Οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης είναι επίσης πολύ χρήσιμες καθόσον βοηθούν στην απόκτηση ή διατήρηση της ισορροπίας αποφεύγοντας έτσι πιθανά ατυχήματα και βελτιώνοντας την κινητικότητα σας.

Η άσκηση βελτιώνει τον μυικό τόνο και σας δυναμώνει μετά το χειρουργείο.

Πρέπει όμως να γίνεται συστηματικά και να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες:

 • Να κάνετε προθέρμανση πριν την άσκηση
 • Να γυμνάζεστε μόνο όταν είστε ξεκούραστος/η
 • Βαδίστε χαλαρά για τρία έως πέντε λεπτά μετά την άσκηση για να ηρεμήσετε
 • Να κάνετε υπομονή, γιατί χρειάζεται χρόνος για να επανακτήσετε την δύναμή σας
 • Σταματήστε αμέσως την άσκηση εάν έχετε συμπτώματα στηθάγχης, έντονης κούρασης ή δύσπνοια
 • Μη σηκώνετε περισσότερα από 4-5 κιλά βάρος το πρώτο τρίμηνο και αργότερα αποφεύγετε τις υπερβολές

Προσοχή!

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιου βαθμού μυϊκό πόνο, στο στήθος , τους ώμους ή την  πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παίρνετε κανονικά τα φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός (συνήθως παρακεταμόλη) για να μπορείτε να αναπνέετε βαθιά, να βήχετε πιο αποτελεσματικά και να κινείστε πιο άνετα.

Εάν πονάτε μπορείτε να παίρνετε ένα παυσίπονο μία ώρα πριν την σωματική άσκηση. Αυτό θα βοηθήσει να είστε πιο δραστήριοι και θα επιταχύνει την ανάρρωση.

Προσωπική υγιεινή – Περιποίηση χειρουργικού τραύματος

 • Εφόσον η επούλωση του τραύματος είναι ομαλή,  και έχουν αφαιρεθεί όλες οι γάζες και τα επιθέματα μπορείτε να πλυθείτε με την χρήση χλιαρού ντούς αλλά όχι να μπείτε σε μπανιέρα γεμάτη με νερό. Αποφύγετε την χρήση σαπουνιού ή άλλων προϊόντων περιποίησης απευθείας πάνω  στην πληγή. Ταμπονάρετε την θέση της πληγής απαλά με μία καθαρή πετσέτα. Μπορείτε εναλλακτικά, να καλύψετε την πληγή με έναν αδιάβροχο επίθεμα.
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου, η πληγή μπορεί να επιμολυνθεί, και να χρειασθεί αντιμετώπιση με φάρμακα. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν η πληγή γίνει ευαίσθητη, ερυθρή, οιδηματώδης, εμφανίζει υγρό, πύον ή αίμα, αποκτήσει δυσάρεστη οσμή ή αν εμφανίσετε επίμονο πυρετό.
 • Σε περίπτωση ενδοσκοπικού χειρουργείου δεν θα  έχουν αφαιρεθεί όλα τα ράμματα κατά την ημέρα του εξιτηρίου, οπότε και η αφαίρεσή τους θα προγραμματισθεί να γίνει συνήθως εντός μίας εβδομάδας. Μέχρι να γίνει αυτό, θα χρειασθεί να κάνετε αλλαγές στο σπίτι, κάθε 2η ημέρα με διάλυμα Betadine και κάλυψη με καθαρή γάζα.

Φροντίδα χειρουργικού ποδιού

Εάν το χειρουργείο σας αφορούσε σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (By-pass) είναι πιθανό να έχουν αφαιρεθεί φλέβες από τα πόδια σας, ώστε να χρησιμοποιήθηκαν ως μοσχεύματα. Η κυκλοφορία του αίματος του ποδιού θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοσθεί, και είναι πιθανόν να εμφανιστεί οίδημα στα πόδια ειδικά στα σφυρά και το άκρο πόδι. Αυτό είναι αναμενόμενο και θα βελτιωθεί σταδιακά. Καλό είναι να ξεκουράζετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση και να φοράτε τις ειδικές κάλτσες όλη μέρα ενώ το βράδυ μπορείτε να τις βγάζετε.

Οδοντική – Στοματική Υγιεινή

Εάν το χειρουργείο σας αφορά εμφύτευση  βαλβίδας  θα πρέπει να γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος κάθε 6 μήνες. Επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δόντια σας. Θα λαμβάνετε πάντα αμοξυκιλλίνη (Amoxil) 2 gr μία ώρα πριν από οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη.

Ψυχική υγεία και χειρουργείο καρδιάς

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει πλήρως ώστε να επιστρέψετε σταδιακά στις δραστηριότητές σας. Είναι αρκετά συνηθισμένο αμέσως μετά το χειρουργείο και για τον πρώτο κυρίως μήνα, η διάθεσή σας να είναι πεσμένη, να είστε ευσυγκίνητοι ή να βρίσκεστε σε υπερένταση. Μερικοί ασθενείς βιώνουν ένα γενικευμένο άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη. Κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που αγαπούσαν πριν, δυσκολία συγκέντρωσης ή διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά επακόλουθα μιας μεγάλης δοκιμασίας στην οποία υποβλήθηκε το σώμα σας και η ψυχή σας και τα οποία πιθανόν να εμφανιστούν στην αρχή της μετεγχειρητικής περιόδου και τα οποία υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Θεωρείστε τα σαν μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης. Ωστόσο, αν μετά την πάροδο 4-6 εβδομάδων συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Όταν η ψυχική υγεία δεν είναι ικανοποιητική,

 κάθε άλλη προσπάθεια για διατήρηση καλής υγείας, όπως η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση δεν είναι αρκετή.

Η ζωή μας είναι πολυδιάστατη και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ώστε να φροντίζουμε για την πολυπόθητη υγεία μας. Η ψυχική, σωματική, εργασιακή και κοινωνική ζωή μας συνθέτουν και αλληλεπιδρούν στην υγεία μας. Ο Ιπποκράτης και οι εξαίρετες Ιατρο-Φιλοσοφικές Σχολές στα παράλια της Ιωνίας, τόνιζαν πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια την επίδραση του περιβάλλοντος και το αλληλένδετο ψυχικής και σωματικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείκνυαν και τη σημασία της πρόληψης στο εύ ζην.

Μέτρον άριστον

Κάπνισμα

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή και σε μικρότερο βαθμό και του παθητικού καπνιστή!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα στις χρόνιες ασθένειες και θεωρεί τον καπνιστή ασθενή που έχει ανάγκη από συχνή ιατρική παρέμβαση. Αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης μεν αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην Ελλάδα πεθαίνουν ετησίως πάνω από 19.000 καπνιστές.

Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων όπως:

 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα μυοκαρδίου)
 • Καρκίνος (πνεύμονα, λάρυγγα, κλπ)
 • Αγγειακές παθήσεις (εγκεφαλικά)

Τα συστατικά του τσιγάρου καθώς καίγονται παράγουν ανόργανες και οργανικές ουσίες τοξικές για τον οργανισμό οι οποίες ευθύνονται για καρκινογενέσεις και καρδιοπάθειες. Ο σπασμός που προκαλείται στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλούν εμφράγματα του μυοκαρδίου.

ΟΙ δραματικές συνέπειες αυτής της επισφαλούς συνήθειας αφορούν όχι μόνο στον ίδιο τον καπνιστή αλλά δυστυχώς και στους παθητικούς καπνιστές.

Δεν υπάρχουν λιγότερο βλαβερά για την υγεία τσιγάρα!

Το κάπνισμα υπονομεύει ακόμη και την ανάνηψη του ασθενούς μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση καθώς επιδρά επιβαρυντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν και συνήθως παραμένουν περισσότερες ημέρες για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το κάπνισμα επίσης αλληλεπιδρά και μειώνει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται ευρέως για νοσήματα όπως η στηθάγχη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλα.

(ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, Κάπνισμα και Δημόσια Υγεία, eody.gov.gr)

Περιβάλλον και υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους ακόμα και από αυτούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19. Περισσότεροι από 8.500 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να προληφθούν στη χώρα μας αν μειώνονταν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι («Περιβάλλον και Υγεία», ΕΚΠΑΑ, 2020).

Η μακροχρόνια έκθεση σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους όπως το όζον, έχει συνδεθεί με την αύξηση των καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων και των καρκίνων.

Ένα διαφορετικό είδος ρύπανσης, η ηχορύπανση, έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο διαρκής περιβαλλοντικός θόρυβος, όταν υπερβαίνει μια στάθμη, από την οδική κυκλοφορία για παράδειγμα, οδηγεί σε αύξηση των ισχαιμικών επεισοδίων, του σακχαρώδους διαβήτη ακόμη και σε διαταραχές ύπνου και παχυσαρκίας.(Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Μάρτιος 2021).

Η προστασία της φύσης διασφαλίζει την δική μας υγεία και ευημερία

Η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία ζούμε. Η διαβίωση μας σε περιβάλλοντα υποβαθμισμένα υπονομεύει την ίδια την υγεία μας.

Σεξουαλική ζωή

Απέχετε για τρείς με τέσσερες εβδομάδες μετά το χειρουργείο καρδιάς από σεξουαλικές δραστηριότητες. Εάν αισθάνεσθε κούραση και ένταση, κάτι εντελώς φυσιολογικό στην μετεγχειρητική περίοδο, περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.Η ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη των αγαπημένων σας είναι πολύτιμη σε αυτό το στάδιο της ζωής σας. Όταν θα ανακτήσετε την υγεία σας και την αυτοπεποίθησή σας τότε θα μπορέσετε να απολαύσετε την σεξουαλική σας ζωή.

Συζητείστε με τον γιατρό σας για πιθανά αντισυλληπτικά σκευάσματα που παίρνετε, καθώς κάποια από αυτά δεν πρέπει να λαμβάνονται από καρδιοπαθείς.

Οδήγηση

Θα λάβετε οδηγίες σχετικά με την οδήγηση μετά την επανεξέταση (συνήθως 4-6 εβδομάδες). 

Διατροφή

 • Για την ταχύτερη ανάρρωση και την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής αναιμίας συνιστάται ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε πρωτεΐνη  και χαμηλή σε λιπαρά (μοσχάρι, ψάρι, κοτόπουλο).
 • Πολλά φρούτα και λαχανικά εποχής.
 • Αποφύγετε αυστηρά το αλάτι κυρίως τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο.
 • Ζυγιστείτε καθημερινά, την ίδια ώρα πριν το πρωϊνό και κρατείστε αρχείο των μετρήσεων. Επικοινωνείστε με τον γιατρό σας εάν το βάρος σας αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1 ½  κιλό μέσα σε δύο ημέρες.
 • Ακολουθείστε διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη, ζωϊκό λίπος, ζάχαρη, αλάτι και καφεϊνη.

Ακολουθώντας την Μεσογειακή Διατροφή, τόσο εύκολο στον τόπο μας, περιορίζοντας τις ποσότητες που καταναλώνουμε και βάζοντας την κίνηση στη ζωή μας κάνουμε ένα μεγάλο δώρο στην καρδιά μας και την υγεία μας.

 

 


 

Εμβολιασμοί

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παίρνοντας υπόψιν της τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα συνιστά τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας για τον COVID-19.

Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν ισχυρή ένδειξη εμβολιασμού τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τον ιό της γρίπης.

Δεν συνιστάται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής κατά την ημέρα του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή (βαρφαρίνη), είναι θεμιτό να έχουν ελέγξει το INR να είναι κάτω από τα ανώτερα θεραπευτικά επίπεδα στον τελευταίο τους έλεγχο. Μετά την έγχυση ο εμβολιαζόμενος να ασκήσει πίεση στο σημείο του τσιμπήματος για δυο λεπτά.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν νεότερα αντιπηκτικά μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο πριν τη λήψη της επόμενης δόσης του φαρμάκου τους.

Σε ασθενείς με αιμορραγική διάθεση ο εμβολιασμός να γίνεται αμέσως μετά τη χορήγηση της ανάλογης θεραπείας.

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης πρόσφατες μελέτες από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ δημοσιευμένες στο περιοδικό Journal of American Medical Association, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμμάτων ήταν σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Το ιδιαίτερα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο προστατεύεται ισχυρά με τον εμβολιασμό και απομακρύνεται η πιθανότητα επιπλοκών και νοσηλείας λόγω γρίπης.

 

Συνοπτικά

 • Λαμβάνετε όλα τα φάρμακα όπως συνταγογραφήθηκαν από τον γιατρό σας.
 • Καταγράφετε την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σφυγμό 2 φορές την ημέρα.
 • Μετράτε την θερμοκρασία σας κάθε απόγευμα.
 • Καθημερινό ζύγισμα την ίδια ώρα, μετά την τουαλέτα αλλά  πριν το πρωϊνό.
 • Σε περίπτωση πυρετού ή πόνου παίρνετε μόνο παρακεταμόλη και όχι αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

Εάν εμφανίσετε κάποια συμπτώματα όπως:

 • Ερυθρότητα, πρήξιμο, υπερβολική ευαισθησία ή απώλεια υγρού κυρίως από την τομή του στέρνου.
 • Επίμονο πυρετό (>38C) για  περισσότερο από  2-3 ημέρες.
 • Δύσπνοια που συνεχίζεται αφού σταματήσετε την άσκηση ή που αρχίζει σε φάση ηρεμίας.
 • Αύξηση βάρους πάνω από 1 ½ κιλό σε δύο ή τρεις ημέρες.
 • Ταχυκαρδία ή ξαφνική έναρξη ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.
 • Επιδεινούμενο οίδημα σφυρών ή εμφάνιση οξέος πόνου στα πόδια.

Επικοινωνήστε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας!

A m e r i c a n H e a r t A s s o c i a t i o n G u i d e l i n e s 1 9 9 7

1) Οδοντιατρικές πράξεις - Χειρισμοί ανωτέρου αναπνευστικού
Σύνηθες σχήμα
1 ώρα πριν 2gr Amoxil (4 κουταλάκια γλυκού sirop Amoxil 500mg)
Επί αλλεργίας σε Πενικιλίνες
1 ώρα πριν 600mg Clindamycin ή 500gr Clarithromycin
Επί αδυναμίας λήψεως φαρμάκων από το στόμα
30 λεπτά πριν 2gr Ampicillin IM/IV
Επί αδυναμίας λήψεως φαρμάκων από το στόμα σε αλλεργικούς στην πενικιλίνη
30 λεπτά πριν 600mg Dalacin-CIV

2) Χειρισμοί γαστρεντερικού ουροποιογεννητικού
Σύνηθες σχήμα: 30 λεπτά πριν 2gr Ampicillin IV+1,5 mg/kg σωματικού βάρους
Garamycin (όχι > 80mg)
6 ώρες μετά 1gr Amoxil per os
Επί αλλεργίας σε πενικιλίνες
1 ώρα πριν Vancomycin (έκχυση σε 1-2ώρες) +1,5mg/kg σωματικού
βάρους Garamycin IV/IM (όχι > 120mg)

Ραντεβού για επανεξέταση

Περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο σας καλείστε για επανεξέταση ώστε να εκτιμηθεί η μετεγχειρητική σας πορεία και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες από τον καρδιοχειρουργό σας. Κατά την επανεξέταση σας θα πρέπει να έχετε κάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Γενική αίματος, ΤΚΕ
 • Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Κ+, Να+
 • Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL
 • Χρόνο προθρομβίνης και INR, (εφόσον λαμβάνετε αντιπηκτικά)
 • SGOT, SGPT, CPK, Ουρικό οξύ
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Υπερηχογράφημα καρδιάς
 • Ακτινογραφία θώρακα (F)

 

Οδηγίες για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Δείτε τον ενημερωτικό οδηγό καρδιοχειρουργικής επέμβασης

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης είναι Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα η πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε είναι πλήρως ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές.

Λογαριασμοί Social Media

Επικοινωνία

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ασκληπιού 10, 55 535, Πυλαία

+30 2310 400850

Ιατρείο

Παπακυρίτση 8 & Αδριανουπόλεως, 551 33 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

+30 2310 407424

Email

info@apitsis.gr

www.apitsis.gr